Onigiri, även kallat japanska risbollar, är ett populärt mellanmål i Japan som är enkelt att göra hemma. Med några få ingredienser kan du skapa dina egna onigiris med olika fyllningar och smaker. Här guidar vi dig steg för steg till hur du gör dina egna risbollar.
Ingredienser du behöver
- Sushiris eller japanskt rundkornigt ris
- Vatten
- Salt
- Nori (sjögräsblad)
- Fyllning efter smak, t.ex. tonfiskröra, lax, umeboshi (inlagd plommon), kyckling eller grönsaker
Så kokar du riset
- Skölj riset noggrant i kallt vatten tills vattnet är klart.
- Låt riset rinna av och vila i cirka 30 minuter.
- Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen. Använd gärna lite mindre vatten än vanligt för fastare ris.
- Låt riset svalna till hanterbar temperatur, men det ska fortfarande vara något varmt när du formar onigiris.
Välj och förbered fyllning
Du kan använda många olika fyllningar i onigiris. Några klassiska varianter är:
- Tunfiskröra: Blanda tonfisk på burk med majonnäs och lite salt.
- Lax: Ugnsbakad eller grillad lax, gärna med lite salt.
- Umeboshi: Japansk inlagd plommon för en syrlig smak.
- Kyckling: Grillad eller stekt kyckling i mindre bitar.
- Vegetariskt: T.ex. avokado, stekt svamp eller picklade grönsaker.
Forma dina onigiris
- Blöt händerna lätt med vatten så att riset inte fastnar.
- Strö lite salt på handflatorna för smak och för att riset ska hålla ihop bättre.
- Ta en lagom stor boll ris (ca ½ dl).
- Gör en liten fördjupning i mitten och lägg i cirka 1 tesked fyllning.
- Täck fyllningen med mer ris och forma bollen till en triangel eller rund boll genom att trycka försiktigt men bestämt med händerna.
Linda in i nori
Ta ett ark nori och klipp det i mindre remsor. Linda en remsa runt onigirin, antingen helt eller delvis, beroende på din smak. Nori ger både smak och gör onigirin lättare att hålla i.
Variationer och tips
- Prova att blanda i sesamfrön, furikake (japansk risströssel) eller hackade örter i riset för extra smak.
- Onigiris kan ätas direkt eller förvaras i kylen, men de är godast färska.
- Vill du ha dem som matlåda, slå in dem i plastfolie så att de inte torkar ut.